Suomi Svenska Русский English Nederlands Francais Deutsch Chinese 中文 Ελληνικά In italiano En español Poland ?

Creative Commons License
Tämän teoksen teksti­sisällön käyttö­oikeutta koskee Creative Commons Nimeä-Epä­kaupallinen-Tarttuva 3.0 -lisenssi. Lisätiedot täältä.

Ilmasto » Otsoniaukot

Otsoniaukot

Aukko Etelämantereen yllä - Kuva: NASA (PD)
Käännetty versio

Viekö ns. Aurinkotuuli napojen yläpuolelta ilmakehän atomien ytimejä mukanaan? Ainakin Auringosta tulevat energiakimput vievät mukanaan atomien ytimistä avautuvia energia-aaltoja.

Auringosta kohti Maapalloa tulevat energiakimput (fotonit?)eivät sitä voi tehdä.Sen takia napojen yläuolella havaitaan otsoniaukot.

Syntyvätkö pilvetkin kylmäfuusiomaisesti? Auringosta tulevat energiakimput keräävät mukaansa ilmakehän molekyyleistä avautuvia energia-aaltoja ja näin ne laajenevat toistensa lähelle. Lähestyvät toisiaan liikkumatta toisiaan kohti. Nyt fotonit eivät pääse tuon alueen läpi ja havaitsemme
pilviä.

Myös tuulet selittyvät helposti paineen vaihtelun takia. Joka perustuu siihen että atomit ovat kolmiulotteisesti laajenevia. Tyyni sää jatkuu niin kauan aikaa kun Maapalloa kohti tulee tasaisesti energia-aaltoja. Kun jollekin alueelle tulee tavallista voimakkaampi energiapulssi, se häiritsee ilmakehän atomien tasapainoista laajenemista.

Syntyy paineen vaihtelua. Laajenevat ilmakehän molekyylit alkavat työntyä kohti vähemmän tiheää aluetta.Vanha versio

Ajatukseni mukaan maan pinta siis työntyy poispäin maapallon keskustasta kiihtyvällä vauhdilla, ja näin maan pinta työntää edellään ilmakehän molekyylejä, jotka eivät ehdi laajentua niin nopeasti, että täyttäisivät ilmakehän tasaisesti maapallon ympäriltä. Näin navoille jää alueet, joissa on vähemmän otsonia, eli puhutaan niinsanotuista otsoniaukoista, jotka kasvavat ja pienenevät ajoittain.

otsoniaukosta asiaa

Tuossa kuvauksessa kerrotaan miten otsonikerros absorboi eli imee auringosta tulevaa haitallista säteilyä.

Ei se mitään ime. Ainakaan samalla tavalla kuin limua imetään pillillä. Esim. ihmiselle haitalliset auringosta tulevat energiakimput kuoriutuvat tai palavat jopa "loppuun", hankautuessaan otsonikerroksen molekyyleistä avautuviin energia-aaltoihin ja näin niissä oleva energia tempautuu näiden energia-aaltojen mukaan, jolloin ne lisäävät otsonikerroksen molekyylien välissä liikkuvan energian määrää. Saman aikaisesti tuokin kerros työntyy poispäin maapallon keskustasta, samalla kun tuonkin kerroksen molekyylit laajenevat kolmiulotteisesti.

(Auringosta tulevat energia-aallot saattavat hyvinkin temmata otsonikerroksen molekyylien välisellä alueella liikkuvaa energiaa mukaansa napa-alueilta. Ja näin napa-alueiden otsonikerroksen molekyylit ovat harvemmassa. Päiväntasaajalle ja muualle maan pintaa kohti tulevat auringon energia-aaltojen energiakimput puolestaan eivät saa vietyä mitään mukanaan pois maapallolta, vaan sen sijaan ne itse "palavat loppuun" ja lisäävät itsellään maapallon energiaa.)

Kun tätä ajatusta ajattelee kokonaisuutena, ymmärtää, miten otsoniaukot elävät kasvaen ja pienentyen, ja samalla ymmärtää, miten tuulet syntyvät.

Savor

:);):)