Suomi Svenska Русский English Nederlands Francais Deutsch Chinese 中文 Ελληνικά In italiano En español Poland ?

Creative Commons License
Tämän teoksen teksti­sisällön käyttö­oikeutta koskee Creative Commons Nimeä-Epä­kaupallinen-Tarttuva 3.0 -lisenssi. Lisätiedot täältä.

Geologia » Vuoristot

Vuoristot

Aoraki-vuori - Kuva: Dynabee

Neal Adams on kehittänyt "Theory of Expanding Planets" -mallin siitä, miten planeetat laajenevat kolmiulotteisesti. Nealin mukaan aikoinaan ei ollut yhtä mannerta, jota ympäröi meri, vaan vanhat mantereet olivat maapallon ainutta pintaa, ja kolmiulotteinen laajeneminen on saanut mantereet repeytymään toisistaan irti. Neal ei puhu kiihtyvästä laajenemisesta, joten hänen mallinsa tarvitsee painovoimaa.Käännetty versio

Neal Adams on kehittänyt "Theory of Expanding Planets" -mallin siitä, miten planeetat laajenevat kolmiulotteisesti. Nealin mukaan aikoinaan ei ollut yhtä mannerta, jota ympäröi meri, vaan vanhat mantereet olivat maapallon ainutta pintaa. Kolmiulotteinen laajeneminen on saanut mantereet
repeytymään toisistaan irti. Neal ei puhu kiihtyvästä laajenemisesta, joten hänen mallinsa tarvitsee painovoimaa.

Ajatukseni mukaan havaittavaa laajenemista ei tapahdu, jos paineen vaihtelua ei tapahdu riittävästi.

Aikoinaan esim. tarpeeksi lähellä maapalloa tapahtunut tähden supernovaräjähdys toi kohti maapalloa tarpeeksi tiheän energia-aallon, jonka energiset energiakimput työntyivät maapallon atomien ytimien välistä syvälle maapallon sisään. Esim. noin kymmeneen kilometriin, niin että nuo energiakimput myös putsasivat mukaansa atomien ytimistä avautuvia energia-aaltoja. Silloin tuon alueen ulkopuolella olleet Maapallon laajenevat atomit tulivat tönineeksi tuon alueen atomien ytimet lähemmäksi toisiaan. Samalla tuon alueen laajenevat atomien ytimet laajenivat lähelle toisiaan kylmäfuusiomaisesti. Näin syntyy raskaampia aineita ja tässä tapauksessa peruskalliota.

Jos Maapalloa kohti tulleen energiapulssin erilliset energiakimput olivat kvarkkeja tai protoneja/neutroneja, niin silloin ne toivat syvälle maan pinnan alapuolelle lisää ainetta.  Nyt tuolle alueelle kehkeytyy normaalia isompi paine, joka puolestaan kiihdyttää tuon alueen aineen työntymistä
poispäin maapallon keskipisteestä. Näin siis syntyivät vuoristot aikoinaan. Kyseinen ylimääräinen paine sai aikaan myös sen, että maapallo laajeni tuolla alueella niin, että se on jälkeenpäin havaittavissa.

Vanha versio

Ajatukseni mukaan havaittavaa laajenemista ei tapahdu, jos paineen vaihtelua ei tapahdu riittävästi.

Aikoinaan tarpeeksi lähellä maapalloa tapahtunut tähden supernovaräjähdys toi kohti maapalloa tarpeeksi tiheän energia-aallon, jonka energiset energiakimput työntyivät maapallon atomien ytimien välistä syvälle maapallon sisään esim. noin kymmeneen kilometriin, ja nuo energiakimput myös putsasivat mukaansa atomien/molekyylien ytimistä avautuvia energia-aaltoja, ja näin tuon alueen ulkopuolella olleet atomit/molekyylit tulivat tönineeksi tuon alueen atomien ytimet lähemmäksi toisiaan, mikä synnyttää raskaampia aineita ja tässä tapauksessa peruskalliota.

Syvällä maan pinnan alapuolella nuo energiset energiakimput lopulta "palavat loppuun" ja lisäävät itsellään atomien ytimistä avautuvien energia-aaltojen tiheyttä/energiaa, ja näin tuolle alueelle kehkeytyy normaalia isompi paine, joka puolestaan kiihdyttää tuon alueen aineen työntymistä poispäin maapallon keskipisteestä, ja näin siis syntyivät vuoristot aikoinaan. Kyseinen ylimääräinen paine sai aikaan myös sen, että maapallo laajeni niin, että se on jälkeenpäin havaittavissa.

Tästä aiheesta kerron lisää myöhemmin mm. kylmäfuusion yhteydessä. Katso myös oheinen video, jossa kerron vuoristojen synnystä, esimerkkinä Himalaja.

Savor

:);):)